english türkçe


Hizmetlerimiz



İmar Yolları
Kestel Organize Sanayi Bölgesi’nde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Organize Sanayi Bölgeleri İmar Yolları Prensipleri uyarınca Revize İmar Uygulama Projesi’nde boyutlandırılmış olan imar yollarının tümü açık ve kullanımdadır. Genişlikleri 20 metre ile 10 metre arasında değişen imar yollarının toplam uzunluğu 5.806 metre ve tümü trotuarlı ve asfalt kaplamalıdır. Trotuarlar aşık taşı tipi parke kaplı olup, ortalama 6 metre aralıklı olarak ağaçlandırılmış bulunmaktadır.

Yağmursuyu ve Atıksu Kollektörleri
Kestel Organize Sanayi Bölgesi, kuruluşu öncesinde Kestel Belediyesi Sanayi Alanı olduğundan, atıksu ve yağmursuyunun bir arada toplanıp uzaklaştırıldığı birleşik sistem bir kollektör sistemine sahip olarak devralınmıştır.

Ancak, OSB’lerin ayrık sistem kollektör düzeninde olmaları gerektiği bilinci ile İmar Uygulama Planı’nın tamamlanmasının hemen ardından Ayrık Sistem Kanalizasyon Projesi yaptırılmıştır. Bu Projenin Atıksu Kollektör Sistemi bölümü 28 Eylül 2005 tarihinde ihale edilmiş ve proje 15 Ağustos 2006 tarihinde tamamlanarak, işletmeye alınmıştır. KOSAB’da faaliyet gösteren sanayi tesislerinin evsel ve endüstriyel atık sularının tamamı eski birleşik sistem hattan ayrılıp, yeni kollektör sistemine aktarılmıştır.

Yeni sistemin devreye alınmasıyla eski birleşik sistem kanalizasyon sisteminde yalnızca yağmursuyu fonksiyonu kalmıştır. Bazı bölümleri onarılarak işlevselliği güvenceye alınmış olan eski birleşik sistem kanalizasyonun da ekonomik ömrünü doldurup, işlevselliği zayıflayıncaya kadar yağmursuyu kolektör sistemi olarak kullanılmasına karar verilmiştir.

Atıksu Arıtma Tesisi
Kestel Organize Sanayi Bölgesi, Kestel, Gürsu ve Barakfakih Belediye sınırlarından oluşan S.S. Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi’nin sorumluluk alanı içerisinde yer aldığından, atık sularının tamamı kooperatif tesislerinde arıtılmaktadır. Atıksu Arıtma Tesisi, Bursa Valiliği, BUSKİ Genel Müdürlüğü ve yöre sanayicilerinden oluşturulmuş bir yönetim tarafından, işlevselliğinden ödün verilmeksizin işletilmektedir. Tesis halen 52.500 m3/gün atık su arıtma kapasitesinde olup, %50 tevsi edilme aşamasında bulunmaktadır

Elektrik Dağıtımı
Kestel Organize Sanayi Bölgesi, sanayi elektriğini OSB dahilindeki firmalara TEİAŞ’tan kendi tedarikinden kullandırmaktadır. Elektriğin kullanıcılara dağıtımı; bu amaç için kurulmuş bulunan bir Dağıtım Merkezi’nden, beton direkli havai hatlar üzerinden yapılmaktadır. KOSAB Bölge Müdürlüğü, EPDK tescilli dağıtıcılık lisansını 12 Temmuz 2007 tarihinde Türkiye genelinde ilk alanlar arasındadır.

Lisanslı dağıtıcı olmanın sağladığı avantajla, abonelerimize TEİAŞ’tan tedarik fiyatına çok yakın bir düzeyde, daha ucuz tarife uygulanmaktadır. Bu uygulama ile bölge sanayicilerine üretim ana girdilerinden birinin daha ucuza temini imkanı sağlanmıştır.

Aydınlatma
KOSAB dahilindeki imar yollarının tümü KOSAB Elektrik Dağıtım Sistemi çerçevesinde sodyum buharlı ampul donanımlı armatürlerle aydınlatılmıştır.

Doğalgaz Dağıtımı
Kestel Organize Sanayi Bölgesi, BOTAŞ’tan tedarik edilen doğalgazı, sanayicilerine kendi dağıtım şebekesi üzerinden kullandırmaktadır. Bursagaz tarafından işletiline ana hattan branşmanla alınan doğalgaz, teknik altyapı alanında oluşturulan ölçüm istasyonundan (Measuring Station) KOSAB sanayicilerine yönlendirilmektedir. Bu sayede, sanayiciye daha düşük gaz kullanım ücret tarifesi uygulanarak üretim maliyetleri konusunda destek sağlanmaktadır.

Su Temini
KOSAB sanayicilerinin su ihtiyaçları, içme-kullanma ve proses suyu olmak üzere iki grupta değerlendirilmektedir. KOSAB dahilindeki sanayicilerin tümü, içme-kullanma suyunu BUSKİ üzerinden temin etmektedir. Proses suyu ihtiyaçlarının bir bölümü de yine sanayicilerin kendi imkanları ile yer altı sularından karşılanmaktadır. Bireysel kuyuların yeterli gelmediği noktalara, KOSAB tarafından DSİ Genel Müdürlüğü işletme ruhsatlı yer altı suyu kuyularından temin edilen su takviyesi yapılmaktadır.

KOSAB sanayicilerinin su kullanım miktarları toplam 18.000 m3/gün’dür. KOSAB tarafından verilen su desteği ise henüz 3.000 m3/gün kadardır. Güvenli yeterlikte olmayan bu miktarın arttırılması bilincinde olan KOSAB Bölge Müdürlüğü, yakın konumlu tek yüzeysel su kaynağı olan Deliçay’dan 10.000 m3/gün civarında su temin edilmesi konusunda yasal su otoriteleri düzeyinde çalışmalarını sürdürmektedir. Projenin hayata geçirilmesi durumunda KOSAB su arzı miktarı 13.000 m3/gün‘e erişerek sanayicilerin su ihtiyaçlarının %70 ‘i kadar bir su temin desteği sağlanmış olacaktır.
canlı bahis